Open dag missiehuis Sint Jozef

Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei tussen 13.00 – en 17.30 uur staan de deuren van het klooster van de Lazaristen wijd open.

Er wordt dan herdacht dat rond 1950 meer dan 100 jonge mannen uit veel families in de voormalige gemeente Helden in het latere Indonesië de door Nederland gewenste orde moesten gaan handhaven. Ook vanuit de Lazaristen zijn veel paters vanuit Panningen naar Indonesië gegaan, vaak als missionaris en soms als aalmoezenier.

Er is die middag in en bij de Kapel van de Lazaristen een tentoonstelling waarin we deze jonge mannen en paters ‘een gezicht’ willen geven m.b.v. foto’s en documenten. Later in het jaar zal deze expositie gaan rondreizen in Peel en Maas en, indien gewenst, dan aangevuld met lezingen en zo mogelijk workshops.

‘De Kapel’ is op Hemelvaartsdag veranderd in een podium waar een mix van Indonesische dansen en traditionele klederdrachten wordt getoond. Op deze manier wordt de 100-jarige relatie tussen de Lazaristen en Indonesië gevierd en kunt u proeven van de kleurrijke Indonesische cultuur.

In de Montgomeryzaal is een verzameling van eerdere interviews, foto’s en films te bekijken, verzorgd door Omroep P&M. Tevens zijn er in deze zaal fotoalbums, allerlei documenten en artefacten te zien.

De Heemkundevereniging Helden is op 9 mei aanwezig met een speciale uitgave van De Moennik, die vol staat met verhalen van de soldaten en de aalmoezeniers die naar Indië werden uitgezonden, voor God en Vaderland.

Buiten is er een flinke boekenmarkt, want de paters Lazaristen blijken zeer belezen! Met een ‘rommelmarkt’ hopen de paters veel spullen, ooit opgeslagen op hun zolders, een nieuwe bestemming te geven. De opbrengsten van deze markten zijn voor een goed doel.